Interessante links over online leren

Afstandsleren voor leden

Er verschijnt momenteel zoveel informatie over het digitale leren dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Daarom hebben we een voorselectie gemaakt van websites met nuttige tips en handige tools en informatie. De links staan hieronder. 

Hier vindt u de PDF met het volledige overzicht.

Veel didactische tips en online tools:

Mbo Mediawijs

Deze site biedt een groot assortiment didactische tool met instructievideo’s, lessen over nepnieuws, privacy, cyberpesten of online gedrag, handige tips, en initiatieven rond afstandsleren en tips voor didactiek & online onderwijs in het mbo.


Uitgebreide oefensite voor zelfstudie:

School tv

Schooltv.nl is een videodatabase, gevuld met educatieve en informatieve videoclips, filmpjes, fragmenten, liedjes, animaties, lesvideo’s afleveringen, tv programma’s en quizzen. Je kunt filteren op materiaal geschikt voor bepaalde leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld 16-18 jaar. Veel oefenmateriaal op deze site is ook nuttig voor het mbo.


Praktische site vol online lesmateriaal basis(taal)vaardigheden:

Oefenen.nl

Site waar met name laag taalvaardige (jong)volwassenen en tweede taalleerders zelf kunnen oefenen met taal, rekenen, computer en internet. Als de student individueel en zelfstandig thuis oefent is het gratis. Met een licentie zet je als docent leerroutes klaar en bekijk je  de resultaten en kun je deelnemers berichten sturen, chatten en discussiëren in een forum.


Een praktische site vol online oefenformats:

LessonUp

Met LessonUp maak of arrangeer je digitale en interactieve lessen, die je direct kunt geven. Ook interessant om studenten lessen voor elkaar mee te laten maken. LessonUp is te gebruiken voor ieder type onderwijs en ieder niveau. Het enige dat je nodig hebt is een laptop, tablet of pc.

​​​​​​​

Toegankelijk overzicht van inzichten en ervaringen met digitale didactiek:

Digitale didactiek YouLearn

Website van de Open Universiteit met daarin richtlijnen, handreikingen, tips en aanwijzingen voor het ontwikkelen, inrichten en begeleiden van online onderwijs, activeren in online onderwijs, online samenwerken en online feedback geven. Alle inzichten en ervaringen die ze hebben opgedaan met het online onderwijs van de Open Universiteit worden hier samengebracht en toegankelijk gemaakt voor iedereen die nu te maken heeft met de omschakeling naar het online aanbieden van onderwijs. Wel vrij theoretisch. Het meest praktisch is de pagina over online feedback.


Geordende verzameling online tools en direct bruikbare werkvormen:

Reisgids digitaal leermateriaal

Reisgids Digitaal Leermateriaal is een praktische wegwijzer met bronnen, werkvormen, tools en good practices met digitaal leermateriaal voor de dagelijks onderwijspraktijk. Het biedt handreikingen voor digitaal leermateriaal, zoals een overzicht van bronnen en beschrijvingen van didactische werkvormen. Ook handreikingen voor het zelf maken en arrangeren van digitaal leermateriaal, gebaseerd op beschikbare tools/applicaties, maken deel uit van het project. Neem zeker ook eens een kijkje bij dit lesmateriaal.


Handig overzicht van de mogelijkheden die Office365 het mbo te bieden heeft:

Sociale media in het mbo

Dit is een platform voor iedereen in het (mbo) onderwijs die aan de slag wil gaan met sociale media, webtools, en mediawijsheid. Het biedt praktijkvoorbeelden en een handig overzicht voor de mogelijkheden van Office 365 en sociale media in het mbo. Hier vind je handige tips, uitleg en toepassingen rondom Office 365 apps die allemaal rechtstreeks uit het onderwijs komen. Naast de blogs kun je hier ook instructievideo's over de verschillende apps vinden. 


Praktische informatie over de inzet van ICT:

Digitale didactiek

Op deze website zijn veel praktische stappenplannen voor het gebruik van ICT-middelen in het hoger onderwijs verzameld voor online begeleiden, online leermateriaal,  online samenwerken en toetsen.  Veel van de toepassingen zijn ook zeer geschikt voor het mbo.


Handig overzicht van leermiddelen voor afstandsleren in het mbo:

Les op afstand

Op deze website vind je behulpzame informatie voor onderwijs op afstand in het middelbaar beroepsonderwijs. De site geeft een overzicht van toepassingen, leermiddelen en leveranciers van tools, inclusief de ondersteuning die zij bieden. Je vindt er tips voor ontwerpen, voorbereiden, uitvoeren en examineren. Ook zijn er verwijzingen naar andere websites voor inspiratie en tips.


Handreikingen voor examineren tijdens de coronacrisis:

Kennispunt onderwijs en examinering mbo 

Veel examens worden op dit moment digitaal en online afgenomen. Dit roept veel praktische vragen op: Hoe neem je een online mondeling examen af? Waar moet je dan rekening mee houden? Hoe borg je de authenticiteit? Het kennispunt verzamelt een aantal nuttige links om inspiratie op te doen en de mbo raad geeft antwoord op veelgestelde vragen. Kijk vooral ook naar de tips van andere docenten voor online examineren.

Mbo raad