Auteur:

De Redactie

22 aug. 2014 - 11:14:25 Datum: 22 augustus 2014

Vakdidactiek Nederlands leren door film

Voorbeeldlessen met voor- en nagesprek

Het vaknetwerk Nederlands van de Hogeschool van Amsterdam heeft in 2011 – 2012 lessen van aankomende docenten Nederlands in het vmbo en het mbo op vier films vastgelegd. Het zijn educationals  waarin experts en aankomende docenten de hoofdrol spelen.

Het leidende thema was ‘leren door reflectie’. Aan elke les gaat een gesprek met een coach van de lerarenopleiding vooraf en elke les wordt afgesloten met een reflectiegesprek met dezelfde coach.

De films laten de volgende lessen met voor- en nagesprek zien:

  • In De Ontplofte Gezichtscremefabriek geeft Jan Dooms van het Wellant College in Aalsmeer (vmbo) een woordenschatles en experimenteert met groepswerk.
  • In Respons Graag behandelt Annebeth Peerdeman van het Horizon College in Hoorn (mbo) tekstsoorten met leerlingen techniek.
  • In De Kat in het Nauw Helpen behandelt Najlaa Bousaid van het Hervormd Lyceum West in Amsterdam (vmbo) spreekwoorden in de brugklas.
  • In Onwijs Overdreven Veel Make-Up geeft Marjolein Brussee van het ID-College in Leiden (mbo) een les over het baliegesprek in een klas Uiterlijke Verzorging.


Meer informatie: scriptfactory