Het leren stimuleren

Terugblik studiedag vrijdag 19 mei 2017

De studiedag van vrijdag 19 mei 2017 stond in het teken van 'Het leren stimuleren'

Lerarenregister

Deze studie is gevalideerd door registerleraar.nl. Deelname aan de studiedag leverde 6 registeruren op.

Terugblik

Een korte terugblik op weer een inspirerende studiedag:

Hoe kunnen we het leren stimuleren bij onze mbo-studenten?
Jelle Jolles richtte zich op het belang van talige- en niet-talige leerstrategieën en op het verschil tussen meisjes en jongens. Hij liet zien hoe de (leer)omgeving door steun, sturing en inspiratie te bieden de richting van de hersenrijping - en daarmee de ontplooiing - kan bepalen. Taal en het voorstellingsvermogen zijn daarvoor essentieel.

Naast leerstrategieën zijn ook leesstrategieën belangrijk. Hoogleraar Roel van Steensel legde uit dat zowel kennis van de strategieën als het toepassen ervan voor succesvolle leeservaringen zorgt. Ook woordenschat is een belangrijk component als het gaat om leesvaardigheid. Woordkennis en een snelle toegang tot je ‘mentale woordenboek’ kunnen het leesproces namelijk efficiënter laten verlopen. Als laatste maakte Roel een onderscheid tussen positieve en negatieve leesmotivatie; negatieve motivatie speelt een eigen rol in de leesvaardigheid van leerlingen. Betrokken lezers zijn gemotiveerde lezers.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg aandacht besteed aan die drie componenten? Je hebt nog zoveel andere taken op je bordje liggen. Eric van den Heuvel liet zien dat je de grote hoeveelheid taken kunt verwerken met de 5D methode: Dumpen, Direct doen, Delegeren, Doe later en Discipline in onderhoud. Is het bijvoorbeeld een taak die je direct kunt doen (2 minuten regel) of is het een taak die je kunt delegeren? Met deze methode zorg je ervoor dat de taak niet in jouw hoofd blijft rondspoken, maar dat je er meteen een besluit over hebt genomen.


Denk ook eens na over jouw eigen (on)bereikbaarheid. Blok bijvoorbeeld tijd in je agenda met “geen afspraken maken” of zet de pop-up van je e-mail eens uit. Maak tijd voor wat je echt belangrijk vindt. Zo houd je energie over voor een leuk weekend!


    

Documenten

Download hier het programma met beschrijvingen van de workshops en het tijdspad.

Onder de knop Documenten vindt u de presentaties van de sprekers.

(foto's Erik Kottier)

Terug naar overzicht