Over lezen gesproken! Bevorderen van (online) tekstbegrip, leesvaardigheid en leesplezier

Terugblik studiedag 25 september 2020

De studiedag op 27 september stond in het teken van leesvaardigheid. Hoe bevorder je het (online) tekstbegrip en de leesvaardigheid maar ook het leesplezier van mbo-studenten? Tijdens plenaire lezingen en nagesprekken met de sprekers en verschillende experts stonden deze onderwerpen centraal. Deelnemers thuis en in de zaal werden actief bij de discussies betrokken.

Download hier het programma van de studiedag van 25 september 2020.

Terugblik

Wat was het mooi om deze dag weer live bij elkaar te kunnen zijn. Vanwege corona was het spannend voor zowel de organisatie als de deelnemers. Dankzij de gestroomlijnde techniek, sterke sprekers en dagvoorzitter en enthousiaste deelnemers werd het een geslaagde studiedag. Een voor herhaling vatbaar concept!

Adriaan van der Weel opende de dag met zijn lezing over de toekomst van het lezen en leesbegrip in het digitale tijdperk. Een eye opener was dat we informatie van papier minder serieus nemen dan informatie van schermen en dat dit effect toeneemt in plaats van af! ('digital natives' bestaan niet).

Inge van Meelis vervolgde met een lezing over online lezen en digitale geletterdheid en vertelde ons hoe je met studenten kunt werken aan online leesvaardigheid. 

Vervolgens nam Erna van Koeven ons mee in het lezen rond betekenisvolle (vak)contexten. Mooi om te zien hoe ze met een groep docenten van het Deltion College aan de slag is gegaan met vrij lezen en lezen in rijke burgerschaps-contexten!

Wat volgde was een lezing van Lidewijde Paris over waarom je je kop bij het lezen moet houden. Hoe kan het dat lezen zo belangrijk is, hoe werkt ons hoofd  bij het lezen en hoe helpt vrij lezen hierbij? Kees Broekhof vervolgde met een lezing over leesbevordering en leesmotivatie in het mbo. Wat doet lezen met de taalontwikkeling en hoe werk je doelgericht aan leesbevordering?

Tussendoor en als afsluiter bij de Hoge Thee konden we genieten van een muzikaal optreden van de Kift Combo.


Livestream

Deze keer geen fotoreportage, maar u kunt tot 12 oktober de hele dag terugzien via de livestream van de studiedag. Hiervoor kunt u bij info@mbotaalacademie.nl inloggegevens aanvragen.

Documenten

De presentaties van de sprekers vindt u onder Documenten.

Webinar Lezen in het mbo werkt! voor mbo-(taal)docenten 

Stichting Lezen organiseert op donderdag 11 februari 2021 een gratis webinar voor mbo-(taal)docenten en bibliotheekmedewerkers die met het mbo samenwerken, n.a.v. de vernieuwde publicatie 'Meer lezen, beter in taal - mbo' en de brochure 'Lezen over burgerschaps-thema’s'. Wat zijn de laatste ontwikkelingen in de samenwerking met het mbo, welke resultaten laat de samenwerking zien en welke ontwikkelingen zien we in de Monitor de Bibliotheek op school? Kees Broekhof (Sardes) vertelt hier meer over. Daarna worden Erna van Koeven en Lammie Prins geïnterviewd over hun ervaringen in de praktijk met het vak burgerschap op het Deltion College in Zwolle.

Aanmelden kan via deze registratielink: https://bit.ly/web11feb2021

Terug naar overzicht