'Spreek elkaars taal!' Meertalige klassen in het mbo

Online studiedag vrijdag 22 januari 2021

Op vrijdag 22 januari vindt de studiedag ‘Meertalige klassen in het mbo’ plaats. We zullen de conferentie online organiseren ditmaal zonder een live gedeelte (i.v.m. covid19). Er zullen plenaire lezingen plaatsvinden waarna we via de mail in gesprek gaan met de sprekers en de leden die thuis kijken.

Mbo-scholen en -docenten krijgen te maken met studenten die qua vooropleiding en qua capaciteiten een mbo-opleiding aankunnen, maar het Nederlands onvoldoende beheersen. Het kan gaan om zij-instromers, inburgeraars, ISK-leerlingen, kinderen van expats en diverse generaties migranten.

Kosten:
Leden gratis
Niet-leden € 125

De studiedag gaat volledig online!

Alle deelnemers ontvangen voor 22 januari een link en inlogcode zodat zij de dag kunnen volgen. Via de mail kunnen vragen ingestuurd worden die de dagvoorzitter aan de sprekers voorlegt. 

 

Op de studiedag willen we aan de orde stellen hoe scholen alle studenten een passende mbo-opleiding kunnen aanbieden en zorgen dat iedereen zich thuis voelt op school. En wat je als taal- of vakdocent in huis moet hebben om anderstalige studenten met een migratie-achtergrond naar een diploma te begeleiden.

Download hier het programma. 

Programma

  • Studenten met een migratie-achtergrond opleiden in het mbo. Uitdagingen en mogelijkheden. Jetske Woudstra, Mbo raad
  • Versterk de eigenwaarde van de (anderstalige) student. Aanbevelingen voor het mbo. Ellen-Rose Kambel, Rutu Foundation
  • Taalontwikkeling bij studenten die Nederlands als tweede taal leren. Folkert Kuiken, Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies
  • Naar een uitdagende, ondersteunende en stimulerende (taal)leeromgeving. Lies Alons, ITTA UvA
  • Meer kansen door meertaligheid: docenten in de hoofdrol. Catherine van Beuningen en Daniela Polišenská, Hogeschool Utrecht
  • Meertaligheid als hefboom voor het leren: het handelingsvermogen van de docent. Joana Duarte, Universiteit van Amsterdam, NHL Stenden Hogeschool

Bekijk hier de introductie van de sprekers

Aanmelding  

We gaan live-streamen. Wie een inlogcode wil ontvangen, kan zich aanmelden door een mail te sturen aan info@mbotaalacademie.nl met de mededeling ’Ik meld mij aan voor 22 januari’. 

 

Terug naar overzicht