Wie schrijft blijft! Didactiek Schrijfvaardigheid in het mbo

Terugblik studiedag 27 september 2019

De studiedag op 27 september stond in het teken van schrijfvaardigheid. Hoe stimuleer je mbo-studenten veel te schrijven, werk van elkaar en van zichzelf te corrigeren en hun schrijfproducten en schrijfvaardigheid te blijven verbeteren? Tijdens lezingen en workshops stonden schrijfdoelen en leerdoelen, didactische werkvormen, feedback en correctie van schriftelijk werk centraal.

Download hier het programma van de studiedag van 27 september 2019.

Terugblik

Zorgen sociale media voor taalverloedering? De dag begon met een lezing van Marc van Oostendorp, die ervan overtuigd is dat jongeren de verschillende registers heus wel kunnen onderscheiden. De sociale media verbeteren taalgebruik misschien niet, maar we zien ook niet dat het erdoor verslechtert.

Bij de workshops die volgden werd ingegaan op werkvormen die de schrijflust opwekken, schrijfdidactiek voor NT2-studenten en het formatief evalueren van schriftelijk werk.

Vervolgens liet Catherine van Beuningen ons in haar lezing zien dat effectief schrijfonderwijs studenten niet alleen schriftelijk leert communiceren (‘learning-to-write’), maar dat schrijven ook ingezet kan worden ter ondersteuning van taalontwikkeling en kennisverwerving (‘writing-to-learn’). Bovendien hoeft schrijfonderwijs niet tijdrovend te zijn, geef liever vaker kortere, betekenisvolle schrijfopdrachten!

In de workshops na de lunch zijn we aan de slag gegaan met (peer) feedback op schrijfproducten, de Schrijfcarrousel en de mogelijkheden van schrijfcoaching.

Wat volgde was een lezing van Gert Rijlaarsdam over zijn onderzoek naar schrijfstrategieën en schrijfaanpak. Welk schrijfproces past uw leerling het best? Als u dit uitzoekt met uw studenten, kunt u hier op inspelen. 

De dag werd mooi afgesloten door Frank van Pamelen, die ons liet zien dat in elke vorm van taal een gedicht schuilt. Belicht de taal eens op een andere wijze en laat studenten spelen met woorden!

Foto's    

Kijk voor de fotoreportage op onze Facebookpagina!   
NB. Mocht u niet op de website of in onze folder willen staan, laat het ons weten via info@mbotaalacademie.nl 

Documenten

De presentaties van de sprekers vindt u onder Documenten.

Terug naar overzicht